RobBeurseFotografie

Uitleg 13 Trompe l'oeil

De opdracht Trompe l’oeil / optische illusie valt niet mee. Daarom geef ik een paar uitgangspunten

Even een beeld wat er verwacht wordt. Het gaat om een beeld dat iets laat zien dat eigenlijk niet kan. Bijvoorbeeld een driedimensionale ervaring terwijl het een plat beeld is. In kastelen werd zoiets toegepast. De schilder dacht als een beeldhouwer en maakte schitterende zuilen in de hoek van de kamer met kopjes of andere afbeeldingen erop. Als je dat ziet zweer je dat het een driedimensionaal beeld is. Maar het is volkomen plat.

Het behangvoorbeeld laat dat zien, een levensechte tunnels, en bogen en onderdoortjes, maar het  is plat.
Klik op onderstaande link voor voorbeelden en doe er wat leuks mee.

Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van de afstand tussen twee onderwerpen en zo iets te creëren dat niet mogelijk is met er bedrieglijk echt uitziet. Echt leuk om te doen.
Op onderstaande sites staan vele voorbeelden.

Welke middelen staan je ter beschikking?

Allereerst moet je je inleven in wat men gewend is om te zien. Daar ga je van afwijken. Dus staan is liggen rechtop is ondersteboven, ver weg lijkt dicht bij, enzovoorts.

Gebruik de eigenschappen van kleur

Door een lichte kleur naast een donkere kleur(toon) te zetten wordt de aandacht gevestigd op de lichte kleur. De lichte kleur lijkt dan naar voren te komen.  Ook het combineren van een felle en een minder felle kleur geeft dit effect.

Warme kleuren (van rood tot geel) in of naast met een koude kleur (blauw en paars). Geeft de illusie dat de warme kleur naar voren komt en de koude kleur naar de achteren.

Gebruik de perspectiefwerking en natuurlijk het effect dat de zoomlens op afstand heeft en de scherptediepte.

Ik zou zeggen ga aan de slag en veel succes.

Scroll naar boven